Prenumerera på Teknikens Värld

Stämningen kan kosta Volkswagen 766 miljarder kronor

I måndags lämnade USA:s justitiedepartement in en stämningsansökan mot Volkswagen. Stämningsbeloppet kan enligt uppgå till flera hundra miljarder dollar.

USA vs Volkswagen

Ännu vet ingen hur Volkswagen stora utsläppsskandal kommer att sluta, men att det kommer bli kostsamt för Volkswagen råder det ingen tvekan om. 731 miljarder totalt har experter räknat fram, men det var innan uppgiften att den stämningsansökan som amerikanska justitiedepartementet lämnat in kan uppgå till ett belopp på hissnande 90 miljarder dollar, motsvarande 766 miljarder kronor.
Det är ett mer än fem gånger högre belopp är det ursprungliga amerikanska bötesbeloppet på 148 miljarder dollar som det spekulerades i förra året.

Utöver justitiedepartementets stämning kan Volkswagen räkna med stämningar från privatpersoner i USA som också kan komma att uppgå till hissnande summor. Lägg där till de summor som Volkswagen har erbjudit amerikanska VW-ägare i kompensation samt vad det kostar att återkalla omkring 600 000 bilar för åtgärd.

Efter måndagens stämningsansökan sjönk Volkswagens stamaktie på Frankfurtbörsen kraftigt, dock inte i närheten av den nedgång som registrerades i september förra året när fusket avslöjades.
Volkswagen-aktien har repat sig rejält sedan raset i höstas och ligger nu på drygt 130 euro. Innan höstens stora ras låg den på över 160 euro. Som lägst låg den på drygt 102 dollar.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa