Prenumerera på Teknikens Värld

Statligt stöd vid installation av laddare hemma

Regeringen vill få fler att välja elbil eller laddhybrid framför (enbart) fossildrivna bilar. Därför inför de nu ett statligt stöd som ska göra installationen av laddare i hemmet mer överkomlig.

Laddare för elbil och laddhybrid i garage hemma

Många skulle säkert önska sig någon form av vägghängd laddbox i sitt hem för att möjliggöra enkel och problemfri laddning av elbil och laddhybrid. Men eftersom inköpet och installationen av en laddare kan bli en ganska dyr och ibland krånglig affär är det antagligen en hel del personer som drar sig för att ta steget, kanske till och med en hel del helt avstår köp av elbil eller laddhybrid av den anledningen.
Detta ”hinder” vill nu regeringen eliminera, eller åtminstone reducera, genom att införa ett statligt stöd till dem som installerar laddare i hemmet, huset eller stugan.

Från och med den 1 februari 2018 införs ett ”ladda hemma”-stöd som innebär att privatpersoner kan få bidrag på upp till hälften av installationskostnaden, dock max tio tusen kronor, per fastighet vid installation av laddare. Stödet kommer emellertid att gälla för alla hemmaladdare som installeras från och med den 1 januari 2018.

– Vi måste gynna omställningen till en fossilfri transportsektor och då är det viktigt att man ska ha möjlighet att gå över till de helt utsläppsfria sätten att transportera sig. Elbilen är ju ett sådant medel för att faktiskt få ner utsläppen rejält, säger klimatminister Isabella Lövin till Sveriges Radio.

– För dem som har inkomster som gör att man kanske drar sig för att göra en installation för att man tycker att det blir för dyrt eller för osäkert så ger vi detta stöd för att man ska kunna känna trygghet och kunna göra detta som en överkomlig investering. Jag hoppas också att det ska ge en extra skjuts för de som har funderat på att skaffa en elbil nästa gång, avslutar Isabella Lövin.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa