Prenumerera på Teknikens Värld

Stillastående elbil – en miljöbov

En elbil som inte används särkilt mycket är betydligt sämre för miljön än motsvarande bensinbil. Det visar ny svensk forskning.

Leaf i bergen
jesper åhlander

Om du sällan använder din bil, så kan det vara betydligt mycket mer miljövänligt att ha en bil som drivs av fossilt bränsle än en som drivs av el. Det visar ny svensk forskning. Tillverkningsprocessen av en elbil är väldigt mycket mer påfrestande för miljön, än tillverkningen av en bil som drivs av fossilt bränsle. Det är bland annat utvinningen av jordartsmetaller som kräver enorma mängder vatten och energi, och som dessutom ger höga utsläpp, säger Tasala Gradin, som är doktorand på KTH.

– Använder du inte elbilen är det bara en hög med exklusiva material, säger Gradin till Dagens Industri.

Den miljövänliga aspekten av en elbil infaller alltså först när elbilen används mycket. Så om den inte används, är miljöeffekten snarare motsatt. Gradin förtydligar dock att en elbil är bättre än en fossildriven bil om den körs långt under sin livstid.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa