Prenumerera på Teknikens Värld

Storbritannien går mot att förbjuda diesel- och bensinbilar – från år 2040

Den brittiska regeringen har lagt fram en avsiktsförklaring som innebär att inga nya bensin- eller dieseldrivna bilar får säljas i landet efter år 2040.

Tanka på bensinmack drivmedelsstation
Circle K

Det är i en ny långtidsplan som den brittiska regeringen presenterade under gårdagen som planerna på att helt fasa ut försäljningen av diesel- och bensindrivna bilar beskrivs. Tanken är att man, från år 2040 – det vill säga om 23 år – ska förbjuda nyförsäljning av bilar drivna av fossila bränslen.

Redan innan dess ska utsläppen av framförallt kväveoxider begränsas kraftigt. Exempelvis huvudstaden London har redan infört begränsningar genom ökade trängselskatter för äldre dieselbilar. Fler liknande åtgärder är nu på gång i direkt närtid.

Att sedan helt fasa ut nyförsäljningen av diesel- och bensinbilar till 2040 är avsett som en avsiktsförklaring, likartat den som Frankrike tidigare har gjort.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa