Prenumerera på Teknikens Värld

Tesla ska dubbla antalet laddstationer i år

Det finns redan tusentals så kallar Supercharger-laddstationer runt om i världen som tillåter Tesla-ägare att ladda sina elbilar. Innan utgången av 2017 ska antalet ha fördubblats.

Tesla Supercharger-station

Tesla expanderar snart sitt modellprogram med Model 3, en ny modell med lågt instegspris som väntas sälja i enorma mängder, i jämförelse med det antal bilar som Tesla säljer i dag. För att möta den stora efterfrågan måste laddinfrastrukturen byggas ut – rejält.
I ett pressmeddelande som kom under gårdagen skriver Tesla att det är just vad som för tillfället prioriteras – antalet laddstationer ska fördubblas under innevarande år.
Vid början av 2017 fanns drygt 5 000 Tesla Supercharger-laddare runt om i världen och i skrivande stund finns det exakt 5 431 stycken fördelade över 842 Supercharger-stationer plus fler än 9 000 så kallade Destination Charging-laddmöjligheter vid exempelvis restauranger, hotell och liknande.

När 2017 övergår i 2018 ska antalet Supercharger-laddare världen över vara fler än 10 000 stycken och antalet Destination Charging-laddare över 15 000.
Merparten av dessa verkar hamna i USA där antalet ska öka med 150 procent och enbart i Kalifornien ska antalet Supercharger-laddare öka med fler än tusen stycken.

Förutom att sätta upp fler laddare siktar Tesla även på att bygga större laddstationer med fler Supercharger-laddare än i dag för att Tesla-ägarna inte ska behöva vänta på att få ladda sina bilar. De har även för avsikt att sätta upp laddstationer i städers mer centrala delar.

I Sverige finns i dag 19 Supercharger-stationer utspridda från Skellefteå i norr till Löddeköpinge i söder. Ett tiotal nya är under uppförande där den nordligaste är placerad i Töre strax väster om Kalix.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa