Prenumerera på Teknikens Värld

Tesla utvecklar stenhårt glas för hus- och biltak

Tesla Motors har många strängar på sin lyra. En av strängarna är en ny glasteknikavdelning inom företaget som har tagit fram en stenhård glastyp som ska användas till solcellspaneler på både hus och bil.

Så mycket annat än elbilar sysslar Tesla Motors med. Solcellspaneler för hus, Powerwall (ett så kallat hembatteri) och numera även glas. Sistnämnda hör dock ihop med solcellspanelerna.
Elon Musk berättade nyligen att hans företag har bildat en glasteknisk grupp som har utvecklat en typ av härdat glas för användning till solcellspaneltak på hus. Nu har han även bekräftat att samma glas kommer att användas på instegsmodellen Model 3. Exakt hur och i vilken omfattning är fortfarande oklart.

För att visa hur starkt Teslas nya glas är, för starkt behöver det vara eftersom tanken är att ett hus totala takyta ska vara av glas med inbyggda solcellspaneler, har de släppt en film (den ovan) som visar hur en vikt släpps ned på takpannor av terrakotta, lera och skiffer samt – sist men inte minst – Teslas nyutvecklade glastakpanna. Alla går sönder förutom – just det – glastakpannan som bara får ett mindre märke och delvis splittras men är i övrigt intakt.

Tanken är att glastaket, när det monteras på hus, inte på bil, ska kunna efterlikna andra typer av takpannor/-plattor för att inte sticka ut på ett onaturligt sätt (dessutom skulle ett slätt hustak i glas kunna blända civilisationer bortom vår galax). Hur ett sådant tak kan se ut ser du i filmen nedan.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa