Prenumerera på Teknikens Värld

The Stig – världens snabbaste traktorförare

Top Gears förare The Stig satte tidigare i veckan ett nytt hastighetsrekord för traktorer när han klockades in på 140 km/h.

The Stig - traktorrekord

Vi har alla någon gång blivit irriterade över att ha fastnat bakom en långsamtgående traktor på en landsväg.

Men det finns även de traktorer som går väldigt fort.

För några år sedan satte den flerfaldige finske rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen hastighetsrekordet för traktorer. Han framförde en 7,7 ton tung traktor på en avstängd motorväg i norra Finland och världsrekordet sattes till 130,165 km/h.

Men nu har han blivit slagen av Top Gears The Stig. I avsnittet som visas på söndag kommer vi kunna se exakt hur The Stig slår rekordet i en traktor som de har modifierat genom att utrusta den med en 5,7-liters Chevrolet-motor som producerar 514 hk. Guinness World Records fanns på plats för att se till att allt gick rätt till enligt deras regler. Det vill säga att traktorn köra en sträcka i båda riktningarna och där medelhastigheten efter de två körningar räknas som den uppmätta hastigheten.

När detta var gjort sattes det nya rekordet till 140,448 km/h.

 

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa