Prenumerera på Teknikens Värld

Toyota Land Cruiser uppdateras för fortsatt liv

Nuvarande generation av Land Cruiser har hängt med sedan 2009, så nu tyckte Toyota att det var dags för en uppfräschning – och det är alltså precis vad som för en stund sedan har presenterats i Frankfurt.

toyota land cruiser 2018- 1

Vad vi ser här, som du kanske själv har räknat ut, är inte en helt ny modell. Toyotas terrängmaskin har uppdaterats och förfinats, men är i grunden samma bil som presenterades 2009. Det är inte svårt att förstå varför Toyota väljer att hålla liv i nuvarande Land Cruiser så länge som möjligt – den säljs i nästan 200 länder och är marknadsledande i sitt segment i över tio europeiska länder.

toyota land cruiser 2018- 6

Karossen har arbetats om en hel del – ny huv, kofångare, skärmar, grill, fram- och baklampor och hjul. Förändringarna är inte bara estetiska, utan ska bland annat även hjälpa föraren att hålla koll på den stora bilens hörn och därmed lättare kunna manövrera den. Samtidigt har bilen vuxit med sex centimeter på längden, men det ska inte göra den mer svårkörd – snarare tvärtom! Vidare ska den nya grillen förbättra motorns kylning, vid körning i extremt klimat.

På liknande sätt har även inredningen uppdaterats. Ny instrumentbräda, instrument och mittkonsol. I mitten finner vi en ny åtta tum stor skärm, som är placerad (ännu) lägre än tidigare – för (ännu) bättre sikt framåt.

toyota land cruiser 2018- 10

Europeiska kunder kan välja mellan tre eller fem dörrar, tio exteriörfärger och tre interiörfärger. Den 2,8 liter stora fyrcylindriga turbodieselspisen kommer med sexstegad manuell eller automatisk växellåda och levererar, precis som tidigare, 177 hästar (130 kW) och 450 newtonmeter.

Det finns även en bensinmotor på 2,7 liter med 5-växlad manuell låda och en på 4,0 liter med sexstegad automat, men dessa finns inte i Sverige sedan tidigare – och det är osannolikt att de plötsligt skulle komma hit nu.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa