Prenumerera på Teknikens Värld

Toyota och Mazda bygger gemensam jättefabrik

Toyota och Mazda formar en allians och bygger en gemensam jättefabrik i USA, där de ska samarbeta för att utveckla eldrivna bilar.

Mazda-Toyota

Toyota och Mazda bildar en allians som ska leda till bygget av en ny fabrik i USA. Fabriken kommer att kosta motsvarande 13 miljarder kronor och får en produktionskapacitet på 300 000 bilar per år. Inför bygget tar Toyota över fem procent av aktierna i det mindre företaget Mazda.

Var fabriken ska ligga är ännu inte bestämt, men målet är att fabriken ska vara klar år 2021, och anställa 4 000 personer. Det var goda nyheter för president Donald Trump, som kommenterade nyheten på Twitter och kallade det en ”fantastisk investering i amerikansk tillverkning”.

Den nya fabriken är enligt analytiker som Reuters har pratat med också ett försök att komma i kapp konkurrensen när det gäller teknik för elektrifierade bilar.

Toyotas målsättning är att bli helt utsläppsfria till år 2050, och satsar hårt på bland annat vätgasteknik. Mazda har inga uttalade målsättningar – tvärt om meddelade de nyligen att de inte har några planer på att gå vidare från förbränningsmotorer, skriver Motor Trend.

 

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa