Prenumerera på Teknikens Värld

Toyota utmanar Audi på Le Mans

Audi överger sin tidigare satsning på dieselbilar och satsar på hybridbilar i årets Le Mans. Men man blir inte ensam, för rivalen Toyota har precis likadana planer.

audi-r18-hybrid

2006 skrev Audi historia när man gick över mållinjen i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans, först av alla. Aldrig förr hade någon vunnit tävlingen i en dieselbil, och inför 2012 har man haft målet att göra samma bedrift, fast denna gång med hybriddrivning.

– Att utveckla hybridteknologi för Le Mans har varit minst lika utmanande som vårt dieselprojekt, säger Audi Motorsports chef Wolfgang Ullrich i ett pressmeddelande.

Men motståndet kommer inte bara komma från andra team, Toyota kommer ha siktet inställt på att bräcka tyskarnas hybridbil med sin TS030 Hybrid. Motorerna i Toyotan kommer dels vara en 3,4 liter stor V8 utan överladdning och dels en elmotor. Om elmotorn kommer driva bak- eller framhjulen är inte klart än eftersom Toyota fortfarande utvecklar modellen. TS030 kommer göra sin racepremiär på sextimmars på Spa-Francorchamps.

Audi är lite ivrigare och ställer upp på tolvtimmars på Sebring men kommer också att synas på Spa-Francorchamps med sin R18 Hybrid. Där kommer man även ställa upp med en ”vanlig” R18, utan elmotorer, möjligtvis för att försvara märkets heder om hybridbilarna skulle segna i hop. Audi har de senaste tolv åren lyckats plocka hem tio segrar på Le Mans.

Hur det ser ut när man åker en jättesnabb hybridbil ser du i Toyotas filmklipp nedan. 

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa