Prenumerera på Teknikens Värld

Uruguay har byggt en rund bro

Normalt sett bygger man cirkulationsplatser för att underlätta trafiken i en vägkorsning. I Uruguay har man dock valt en annan metod – och byggt en rund väg på en bro.

Den märkligt formgivna bron, som vi gissar fått tydlig inspiration från en cirkulationsplats, har ritats av arkitektbyrån Rafael Vinoly och spänner över Garzon-lagunen i Uruguay. Innan brons tillkomst var det enda sättet att korsa lagunen, och få en glimt av den vackra omgivningen, med hjälp av en liten färja.

Bron ger nu en ökad kapacitet, och tillgänglighet till Uruguays enligt lag oexploaterade kust (endast 35% av kustlinjen i lagundistriktet tillåts exploateras). Över tusen fordon beräknas passera bron dagligen. Bygget kostade motsvarande knappt 90 miljoner kronor och har finansierats av argentinske fastighetsutvecklaren Eduardo Constantini.

Så till den viktigaste frågan – varför är den rund? Ja, förutom att det ger en ”ikonisk arkitektur” så är tanken att formen ska hindra fortkörning och göra att bilisterna saktar ner och tar in den vackra omgivningen i stället. Så var det med det.

Rund-bro-2

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa