Prenumerera på Teknikens Värld

USA stämmer biltillverkare i kartellhärvan

En kanadensisk advokatbyrå har lämnat in en stämningsansökan mot de tyska biltillverkare som står under utredning för kartellverksamhet.

Volkswagen Passat Sportscombi
Patrik Lindgren

Miljardböter för brott mot EU:s konkurrenslagstiftning är inte det enda som hotar de tyska biltillverkare som nu står under utredning för misstänkt kartellverksamhet. Kort tid efter att anklagelserna skapade rubriker i medierna är nu saken på väg att bli ett väldigt kostsamt rättsfall i USA.

Det är advokatfilmen Toronto Strosberg Sasso Sutts som har lämnat in en gruppstämning mot BMW, Mercedes, Volkswagen, Audi och Porsche. Stämningen kräver en miljard kanadensiska dollar i skadestånd och ytterligare 100 miljoner i skadeståndsersättning, sa advokatfirman i ett uttalande.

Stämningsansökan lämnades in till San Fransiscos federala domstol i fredags, och påstår att de fem biltillverkarna har delat information på ett sätt som bryter mot konkurrenslagstiftningen från 1996 till 2015, åtminstone.

De fem biltillverkarna har ”konspirerat kring pris, produktion, innovation och teknisk standard för komponenter som används i bilarna de producerar, och som såldes i Kanada”, står det i uttalandet, enligt Forbes.

Gruppstämningsansökan är ännu inte verifiterad.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa