Prenumerera på Teknikens Värld

Vi besöker CEVT – Volvos och Geelys utvecklingscenter i Göteborg

Hans Hedberg har väldigt exklusivt fått tillträde till CEVT-utvecklingscentret i Göteborg där Geely visar upp ny teknik och nya modeller.

CEVT Geely Volvo Göteborg
Hans Hedberg

Hej Hans! Var i världen är du i dag?
– Just runt hörnet, på hemmaplan i Göteborg. Men det kunde lika gärna ha varit i Shanghai!

Varför då?
– Jag är på Lindholmen som ligger på de gamla varvsområdena, kvarteren här är fullproppade av olika företags forsknings- och utvecklingscenter. Bland annat kinesiska Geely Autos svenska firma CEVT (China Euro Vehicle Technology AB) som levererar tekniska lösningar till Geely och Volvo. Här jobbar 1 500 personer med det som ska bli nya bilar för båda märkena.

CEVT Geely Volvo Göteborg

Geely GC9 (Emgrand GC9 i Kina).

Har du fått se på nya hemligheter?
– Både jag och nej. CEVT visar internt upp de Kina-utvecklade modellerna Geely GC9 och Geely NL3. Den förstnämnda blev Årets bil 2016 hemma i Kina, är en konventionell fyrdörras sedan med mycket lyxkänsla. NL3 är en suv i mellanklasstorlek, som en Volvo XC60, men utförande liknar mer Suzuki Vitara. Inte alls oäven!

Spännade, berätta mer! Kommer bilarna till Sverige?
– Modellerna är utvecklade i och för den kinesiska marknaden i första hand, men optimeringar vad gäller exempelvis chassi för Europa pågår. GC9 och NL3 (bokstäverna berättar om vilka plattform som bilarna bygger på och siffrorna om storleksklass) baseras inte på gemensam arkitektur Geely-Volvo, detta kommer först på CMA-plattformen som presenteras längre fram i höst. Men särskilt NL3 som kostar från cirka 120 000 kronor i Kina ger köplusta, bilen ger ett reko intryck med bra lösningar på inredning och detaljer.

CEVT Geely Volvo Göteborg

CEVT Geely Volvo Göteborg

CEVT Geely Volvo Göteborg

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa