Prenumerera på Teknikens Värld

Victor Muller går in med egna pengar i Saab-köpet

Nu presenterar Spyker de fram tills nu hemliga detaljerna kring Saab-köpet. Den slutliga kontantinsatsen landar på 540 miljoner kronor och det visar sig nu att Spykers vd Victor Muller själv går in med pengar för att lösa finansieringen.

100126-saab-spyker-muller

100126-saab-spyker-muller

Efter extremt mycket om och men blev det till slut klart. General Motors säljer sitt dotterbolag Saab Automobile till Spyker Cars N.V. Spyker uppger i ett pressmeddelande att man så snart som möjligt ska hålla ett möte med aktieägarna för att klubba igenom affären officiellt. På det mötet ska det även beslutas att Spyker byter namn till Saab Spyker Automobiles N.V.

Efter utdragna spekulationer får vi nu äntligen veta hur mycket GM tycker att Saab är värt. Köpesumman för Saab stannade på 74 miljoner dollar, motsvarande 540 miljoner kronor. Spyker ska betala summan i två etapper, den första på 365 miljoner kronor utbetalas när affären slutförs, vilket väntas ske den 15 februari. Resterande 175 miljoner kronor överförs den 15 juli. Ett villkor för köpet är även att Spyker får ett lån från EIB på cirka fyra miljarder kronor. Det återstår att se om EIB godkänner lånet, men det väntas inte finnas några hinder. Näringsminister Maud Olofsson berättade tidigare på tisdagskvällen att regeringen är beredd att ställa upp med lånegarantier för hela summan. Ytterligare en del i affären är att GM kommer att äga preferensaktier till ett värde av 2,4 miljarder kronor i det nya bolaget. Andelen sägs motsvara endast en (1) procent av rösträtterna i Saab.

Spyker får finansiell uppbackning genom ett lån på 1,5 miljarder kronor från GEM Global Yield Fund Limited. Saab-köpet innebär att det stuvas om en del i Spykers ägarled. Den största nyheten är att Tenaci Capital B.V. (Tenaci), ett företag som är helägt av Spykers vd Victor R. Muller, har köpt ut den kontroversiella Vladimir Antonov och tar över dennes aktieägande som omfattar 4,6 miljoner aktier. Tenaci kommer att förse Spyker med två lån, det första på 180 miljoner kronor ska användas för att genomföra köpet. Det andra på 580 miljoner kronor ska användas för att betala av Spykers nuvarande lån till banker eller andra institutioner som ägs av Vladimir Antonov.

Victor Muller säger i pressmeddelandet att Spyker ser fram emot att vara en del i nästa kapitel i Saabs historia.
– Saab är en ikon som vi är hedrade över att ansvara för. Vi är glada över att ha säkrat arbetstillfällen och försörjning för tusentals lojala Saab-anställda, leverantörer och återförsäljare samt att kunna lugna 1,5 miljoner Saab-förare och entusiaster världen över. Det var häpnadsväckande att se så mycket stöd från det internationella Saab-samfundet under de senaste månader, vilket inte bara på styrkan i varumärket utan också har hjälpt oss i vår obarmhärtiga beslutsamhet att få affären gjort, säger Muller.

– Spyker kommer att ge Saab den uppbackning som krävs för att konkurrera som ett globalt märke tillsammans med en ledningsgrupp som är känslig för det unika arv och individualitet som finns i varumärket Saab. Jag skulle vilja framföra min uppriktiga tacksamhet till Vladimir Antonov för hans formidabla stöd under de senaste två åren. Hans bidrag har gjort det möjligt för Spyker att genomföra köpet, säger Muller.

– Slutligen vill jag tacka den svenska regeringen för dess ständiga stöd i våra ansträngningar och deras beslut att bevilja garantin till förmån för Europeiska investeringsbanken i dag för ett lån på 400 miljoner euro till Saab som vi hoppas att få under de kommande veckorna.

Nick Reilly, vd för GM Europa, får slutordet i Spykers pressmeddelande:
– Som en ansvarsfull aktör i Europa har GM under hela den här perioden haft hopp om att finna en positiv lösning för Saab att skulle undvika en avveckling. Vi har arbetat mycket hårt med många parter, inklusive regeringar och investerare, och jag är mycket glad att vi kunde komma till ett sådant positivt resultat som bevarar arbetstillfällen i Sverige och på andra håll. GM kommer att fortsätta att stödja Saab och Spyker på deras väg framåt.

Läs mer

  I fokus

   Kommentera

   På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

   Läs mer om våra regler

   Du kanske också vill läsa