Prenumerera på Teknikens Värld

Volvo är biltjuvarnas favorit

Volvo toppar listan över de mest stulna bilarna i Sverige. Bilstölderna minskar, men bildelsstölderna fortsätter att öka kraftigt.

Bilinbrott biltjuv
Sestovic

Volvo är inte bara populär bland svenska köpare. Även biltjuvarna har en förkärlek för märket. Volvo toppar listan på mest stulna bilar, följt av Volkswagen, Audi, Saab, Ford och BMW. Det skriver Dagens Industri.

Det totala antalet bilstölder har minskat dramatiskt de senaste tio åren. 2006 rapporterades 24 026 bilar försvunna i Sverige. 2016 var siffran 8 442. Första halvåret 2017 har 4 006 bilar efterlysts. Den kraftiga minskningen kan förklaras med bättre stöldskydd i bilarna.

Men samtidigt som bilstölder har minskat kraftigt fortsätter bildelsstölderna att öka, framför allt i Stockholmsområdet. Dagens Industri skriver att den här typen av stölder har ökat med 85 procent de senaste sex åren. Det som oftast stjäls är navigationssystem, krockkuddar och huvudstrålkastare. Även strålkastarspolarmunstycken har blivit en populär detalj för tjuvarna.

Skadekostnaderna uppgick till 212 miljoner kronor förra året – en ökning med 104 procent från 2015. BMW, Mercedes, Volvo och Volkswagen är de mest utsatta märkena.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa