Prenumerera på Teknikens Värld

Volvo ökar produktionen av sin laddhybrid V60 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid har trots en hög prislapp gått åt som smör går åt i solsken. När årsmodell 2014 av modellen snart ska börja att tillverkas skruvar man upp årsproduktionen till mellan 4 000 och 6 000 bilar.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Trots en prislapp på 560 000 kronor har de 1 000 första exemplaren av Volvo V60 Plug-in Hybrid sålt slut i ett nafs. Därmed har antalet exemplar av årsmodell 2013 producerats färdigt. Dags att sikta på årsmodell 2014 och då passar Volvo på att skruva upp produktionstakten till mellan 4 000 och 6 000 bilar.

Man har dessutom anpassat produktionsflödet i Torslandafabriken så att V60 Plug-in Hybrid tillverkas parallellt med övriga Volvo-modeller, exempelvis V60. Detta för med sig en rad olika fördelar, för kunden handlar det främst om att i stort sett alla de tillval som finns till vanliga V60 i standardutförande även finns till laddhybriden.

De extra detaljer och system som V60-laddhybriden innehåller har inneburit en ombyggnad och justering av monteringsbandet. Detta möjliggör nu en smidig integration av de cirka 300 delar som ingår i V60 Plug-in Hybrid. Några exempel på det integrerade produktionsflödet är:

  • Elmotorn och dess drivaxlar monteras på samma station som bakaxelväxeln till de fyrhjulsdrivna standardmodellerna.
  • Kylsystemet och högspänningskablarna monteras på paletten som används för montering av bilens drivsystem och chassidelar.
  • Batteripaketet lyfts in genom bilens baklucka med den korta sidan först. Sedan vrids det ett kvarts varv i passagerarutrymmet, en manöver som tar 60 sekunder och som genomförs med mindre än 20 millimeters marginal.

– Litiumbatteriet på 11,2 kWh (kilowattimmar) är det enskilt mest komplicerade systemet i bilen. Precisionsmanövern när det ska på plats är ett utmärkt exempel på denna tekniskt avancerade monteringsprocess, säger Peter Mertens som är forsknings- och utvecklingschef på Volvo Personvagnar.

Volvo V60 Plug-in Hybrid är världens första laddhybrid med dieselmotor. En dieselmotor på 215 hästkrafter och en elmotor på 70 hästkrafter står för framdriften. Dieselmotor driver framhjulen, elmotorn bakhjulen. Räckvidden på bara el är upp till fem mil. Tanken rymmer 67,5 liter diesel. Vid blandad körning i hybridläget är förbrukningssiffran 0,19 liter per mil.
Bilen är dessutom kvick. 0-100 km/h går på 6,2 sekunder.

Missa inte att läsa våra provkörning av Volvo V60 Plug-in Hybrid samt se webb-tv från provkörningen.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa