Prenumerera på Teknikens Värld

Volvo oroas över amerikansk importskatt

Donald Trump har flaggat för att varor som tillverkas utanför men säljs inom USA:s gränser ska beläggas med en importskatt. Det oroar många biltillverkare, däribland Volvo.

Volvo S60 och V60 2015

Vi har tidigare skrivit om Donald Trumps vilja att få igenom en importskatt på varor som tillverkas utanför men säljs i USA, en skatt som skulle drabba många av världens biltillverkare, inte minst de inhemska som av kostnadsskäl har placerat delar av sin produktion i grannlandet Mexiko. Trumps önskan med skatten är att få fler företag att börja tillverka i USA och därmed gynna landet, bland annat genom att skapa fler arbetstillfällen.

Nu uttrycker Volvos chef i Nordamerika, Lex Kerssemakers, oro över den eventuella importskatten. För amerikansk media berättar han att skatten skulle bli ett hårt slag för Volvo, för kunderna – att alla skulle förlora på det.

– Det är en mycket dålig affär för oss om vi inte överför de extra pengarna till listpriset, säger han.

Volvo är mitt uppe i byggandet av sin första USA-fabrik. Den är placerad i South Carolina och ska vara i drift mot slutet av 2018. Fabriken kommer delvis att lindra effekterna av eventuella importskatter, men endast ett par olika modeller (S60 samt ytterligare en i dagsläget okänd modell) ur Volvos allt mer digra modellprogram ska tillverkas där.

Kommentera

På teknikensvarld.se finns flera alternativ för att kommentera. Du loggar in med ditt Disqus-, Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Har du inget av dem kan du snabbt och enkelt skapa ett Disqus-konto här nedan.

Läs mer om våra regler

Du kanske också vill läsa