I dag presenterade Volkswagen sin senaste konceptbil, en BlueMotion-variant på nya Golf. Även om det bara handlar om ett koncept så är siffrorna som tyskarna presenterar imponerande. Vad sägs om 0,38 liter diesel per mil i förbrukning och 99 gram koldioxid per kilometer?

BlueMotion är Volkswagens varumärke som de använder som tilläggsbeteckning på dieselmodeller med extra snåla egenskaper. Tidigare har vi sett Polo, Golf (Mk V), Passat, Sharan och Touran med det lilla emblemet på bakluckan. Nu är det dags för nya generationen Golf att ta del av BlueMotion-tekniken, dock bara som koncept än så länge.
Volkswagen Golf BlueMotion Concept är bestyckad med en dieselspis på 1,6 liter med 105 hästkrafter. Maximalt vridmoment ligger på 250 newtonmeter och uppnås vid 2 000 varv per minut. Detta ger inte bilen några imponerande prestandasiffror, men ändå klart användbara. 0-100 km/h går på 11,3 sekunder och toppfarten anges till 188 km/h.
Vad som däremot är imponerande är siffrorna för förbrukningen av diesel och siffrorna för utsläpp av koldioxid. Golf BlueMotion Concept vill endast ha 0,38 liter diesel per mil samtidigt som den bara släpper ut 99 gram koldioxid per kilometer. Som jämförelse kan man ta Toyotas ögonsten Prius som vill ha 0,43 liter bensin per mil vid blandad körning och släpper ut 104 gram koldioxid per kilometer.
Precis som på övriga BlueMotion-modeller är Golf BlueMotion Concept speciellt optimerad för låg bränsleförbrukning. Optimeringen ligger bland annat i en rad förändring av drivlinan, aerodynamiska förbättringar på karossen samt extra lättrullade hjul. Dessutom har BlueMotion-Golfen partikelfilter, dock inget som påverkar förbrukningen i positiv bemärkelse.

Redan instegsmodellen av nya Golf på dieselsidan är snål. Enligt Volkswagen vill den två liter stora TDI-motorn på 110 hästkrafter endast ha 0,46 liter diesel per mil. Samtidigt släpper den ut godkända 119 gram koldioxid per kilometer. Dessa båda siffror matchar de siffror som dagens Golf BlueMotion mäktar med.

Någon gång i mitten av nästa år kommer Volkswagen Golf BlueMotion att finnas hos återförsäljarna.

Läs mer

  Tester och provkörningar


   Digital prenumeration
   Allt du vill veta om alla bilar
   – gratis första månaden
   Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

   Flest och mest omfattande tester av nya bilar

   Alla nummer av e-tidningen

   Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

   Avsluta prenumeration online när du vill

   Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

   Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
   Visa kommentarer