I sommar höjs hastighetsbegränsningen för att dra släpvagn i Finland. Maxhastighet blir då 100 km/h.

I nuläget har Finland, liksom här i Sverige, en hastighetsbegränsning på 80 km/h för bilar som drar släpvagn. Nu är det dock beslutat att nivån kommer att höjas till 100 km/h från och med juni i år.
I nuläget finns 720 798 stycken lätta släpvagnar registrerade i landet och många av dem är i dåligt skick, något som är grund till oro.

– Ändringen av lagen bör också åtföljas av en obligatorisk inspektion av en O1-släpvagn. Detta säkerställer att alla komponenter i trailern, inklusive däck, lager, glödlampor, kulkoppling, är funktionella och trailern är godkänd för väganvändning. Många släpvagnar står och förfaller och kanske används en gång per år, säger Tapio Heiskanen, sambandschef för trafiksäkerhet till Yle.

Det finns nämligen inget krav att besiktiga dessa vagnar i nuläget och inte heller någon lag som säger hur gamla däcken får vara.
Den höjda hastighetsgränsen gäller bromsade 01-släpvagnar och för båtsläp och obromsade vagnar kommer det tidigare hastighetsgränsen på 80 km/h att fortsätta gälla.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer