100 miljoner Volkswagen-bilar kan låsas upp på avstånd

Forskare från ett universitet i Birmingham har upptäckt ett hack som gör att man kan låsa upp vissa bilar från Volkswagen trådlöst. Metoden kan fungera på så mycket som 100 miljoner bilar sålda mellan 1995 och 2012.

I bilarna finns krypteringsnycklar som, om man har tillgång till dem, kan användas för att låsa upp en bil på upp till hundra meters avstånd. Dessa krypteringsnycklar finns lagrade i bilens komponenter, och forskarna i Birmingham har lyckats få fram dessa nycklar. De kommer inte att släppa vad de är, men de menar att om de kan få ut dem så kan vem som helst göra samma sak.

Den teknik som behövs för att ”avlyssna” krypteringsnyckeln och sedan skicka en signal till bilen som låser upp den kostar inte mer än 350 kronor. Uppskattningsvis kan så mycket som 100 miljoner bilar vara i riskzonen för hacket, eftersom att flera miljoner bilar använder sig av samma krypteringsnyckel.

Volkswagens informationschef Marcus Thomasfolk är noga med att peka ut till Sveriges Radio att bristen inte finns på de modeller som säljs idag. Han menar att man på Volkswagen har haft diskussioner med forskarna, men att man inte planerar att sätta in några åtgärder för de modeller som kan påverkas.

Även bilar från märken som Skoda och Audi som kan vara påverkade.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer