100 mils räckvidd i Teslas elbilar om 1-2 år

Inom ett till två år kommer Teslas elbilar att kunna rulla 100 mil på en laddning, det garanterar Tesla Motors vd Elon Musk. Det innebär nästan en fördubbling mot vad som klaras av i dag.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tesla har för tillfället ett försprång i att deras elbilar har längre räckvidd än konkurrenternas. Dock är konkurrenterna på väg att komma ikapp. Nissan har lyckats pressa in 25 mils räckvidd i lilla elbilen Leaf tack vare en 30 kWh-batteri och nya Audi R8 e-tron har med hjälp av ett 92 kWh-batteri fått till 45 mil mellan laddningarna. Tesla har tre olika batteristorlekar och med det nya 90 kWh-batteriet ska man enligt europeiska NEDC-körcykeln kunna ta sig knappt 56 mil på en laddning (Model S 90D).

Elon Musk

Elon Musk

56 mil är bra, men många ropar efter betydligt fler mil än så. Det kommer, väldigt snart. I alla fall om vi ska tro på Teslas grundare och vd Elon Musk. I en dansk intervju i förra veckan fick han frågan om när han tror att räckviddsgränsen 100 mil passeras. ”Inom ett till två år”, gissar Musk. Alltså kanske redan under nästa år, men Musk vågar i intervjun gå så långt att han försäkrar oss om att 100 mil uppnås under 2017. Vidare säger han att en årlig utveckling om fem till tio procents ökad räckvidd är sannolik, och att vid år 2020 är det 120 mil som gäller.

Tesla Model S på laddning av batteriet

Vi får hoppas att det är enligt en officiell körcykel som Elon Musk syftar på när han talar om räckviddsutvecklingen. För under intervjun kommer han in på att rekordet för Model S i dag är 80 mil men, som han poängterar, att det uppnåddes vid låga hastigheter, runt 40-50 km/h enligt vad han minns.

Det forskas mycket om olika nya batteritekniker som ska få morgondagens elbilar att vara billigare och med längre räckvidder. Några olika intressanta forskningsprojekt och -resultat har vi skrivit om, dessa kan du läsa på följande länkar.

LÄS OCKSÅ:
Ny batteriteknik kan revolutionera elbilarna
Ny billig batteriteknik ger elbilar dubbelt så lång räckvidd
Volkswagen på gång med billigare batteriteknik
Volvo visar revolutionerande batteriteknik

Är du intresserad av hela intervjun (vi har satt uppspelningen till att påbörjas där räckvidden förs på tal) är det bara att spela upp från början. Det sägs en hel del intressanta grejer som kan vara intressanta för många av er besökare.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer