Nissan och Renault är kanske inte världens mest hypade elbilstillverkare men de har fart på produktionen.

Elbilar är i folkmun synonymt med Tesla. Helt fel, i alla fall om vi ska tala om produktionstempo. Medan den amerikanska tillverkaren har en produktion om 50 000 bilar per år är den fransk-japanska alliansen uppe i det dubbla.
Totalt har Nissan och Renault producerat 350 000 bilar sedan introduktionen av Nissan Leaf 2010 – som med sitt produktionsantal på 230 000 exemplar är världens bäst säljande elbil.

Nissan drar också det tyngsta lasset med 250 000 av de 350 000 tillverkade fordon. Renault sålde sin 100 000:e elbil i Norge. Inte helt oväntat eftersom elbilar där badar i subventioner. Bilen i fråga var av modellen Zoe som i dag är den modell som klättrar mest i statistiken med en 32-procentig försäljningsökning hittills i år i Europa.

Renault Zoe 2014

Foto: Glenn Lindberg

Zoe hade en räckvidd på 16,5 mil mot angivna 21, enligt Teknikens Världs test.

Renault Zoe vann Teknikens Världs elbilstest i nummer 18/2014 mot bland annat Nissan Leaf, trots att den var hopplöst slö och hade testets mest missvisande angivna förbrukningssiffra: 1,46 mot 1,21 kWh/mil på papperet.
Renaults instegs-elbil, Twizy, har av Teknikens Världs testlag summerats som ”en designpryl med kort räckvidd och höga kostnader.”


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer