Euro NCAP har krock- och säkerhetstestat nio bilmodeller. Åtta av dem tog sig genom testet med högsta betyg medan en bil – Citroën e-Mehari – endast fick tre stjärnor.

De 43 stjärnorna fördelades enligt följande:

BMW X3 5 stjärnor
Citroën e-Mehari 3 stjärnor
DS 7 Crossback 5 stjärnor
Honda Civic 5 stjärnor
Jaguar E-Pace 5 stjärnor
Mercedes X-klass 5 stjärnor
Porsche Cayenne 5 stjärnor
Subaru Impreza 5 stjärnor
Subaru XV 5 stjärnor

Klicka på ovanstående bilmodeller för att komma till respektive Euro NCAP-sida där du har möjlighet att fördjupa dig i testresultaten. Här följer några kommentarer från oss samt filmer från samtliga krocktester…

Att alla bilar, förutom Citroën e-Mehari, skulle nå högsta stjärnbetyget var inte svårgissat. Flera av tillverkarna är erkänt duktiga på det säkerhetsmässiga. Och vad gäller nya Subaru Impreza och XV är vi inte ett dugg förvånade då de båda modellerna i Japans motsvarighet till Euro NCAP nådde högre poäng än någon annan tidigare krocktestad bil. Subaru har ju dessutom ett uttalat mål om att tillverka världens säkraste bilar.

Vad gäller nya Honda Civic är det andra gången den testas av Euro NCAP. När den testades i somras fick den bara fyra stjärnor, något Honda inte accepterade, genomförde vissa förbättringar och bad att få krocktesta modellen än en gång. Denna gång gick det bättre och fem stjärnor delades ut till den japanska C-segmentbilen.

Citroën e-Mehari, som är en modern och elektrisk tolkning av 1960-talsklassikern Mehari, fick alltså bara tre stjärnor. Men Euro NCAP poängterar att den gör tillfredsställande resultat i krocktestmomenten men att det framför allt är de i förarassisterande som den tappar.

Vad gäller poängutdelningen var Subaru XV snäppet vassare än nya Volvo XC60 som krocktestades för några veckor sedan. Dock med minsta möjliga marginal – 0,1 poäng. Men det räcker för att klassas som årets poängbästa bil sett till skyddet.

BMW X3

Citroën e-Mehari
https://www.youtube.com/watch?v=4riuYxyrMK8

DS 7 Crossback

Honda Civic

Jaguar E-Pace

Mercedes X-klass

Porsche Cayenne

Subaru Impreza

Subaru XV


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer