45 mot ursprungliga 30 procents kapning av koldioxidutsläppen till 2030 när EU-parlamentets miljöutskott väljer en hårdare linje.

Koldioxidutsläppen i Europa ska kapas med 45 procent till år 2030. Det röstade EU-parlamentets miljöutskott genom i går kväll. Därmed gick man på en hårdare linje än EU-kommisionens ursprungliga förslag på 30 procent. Biltillverkare som inte lyckas med målet ska tvingas betala en straffavgift.

2030 ska 40 procent av de nytillverkade personbilarna (inklusive skåpbilar) vara helt eldrivna eller hybrider med ett utsläpp på max 50 g/km. Till 2025 ska siffran nått 20 procent.

Branschorganisationen ACEA är föga förvånande kritiska. Redan 30 procents sänkning av koldioxidutsläppen ansåg man vara väl utmanande och mycket aggressivt. 45 procent anser man vara ett önsketänkande och förespråkar 20 procents sänkning åren 2021 till 2030. Det är samma procentsats som miljöutskottet har som delmål till år 2025.

Till 2023 ska även bilars koldioxidutsläpp mätas med mobil utrustning, som vi tidigare sett vid mätning av kväveoxider hos dieselbilar.

EU-parlamentet ska rösta om förslaget den 1-4 oktober.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer