Fiats Mazda MX-5-klon 124 Spider visas nu upp i Abarth-utförande. 140 hästkrafter blir 170 och utseendet blir ”snabbare”.

Fick du en tår i ögat när du i höstas såg effektsiffran hos Fiat 124 Spider – 140 hästkrafter och 240 newtonmeter – så kanske det är läge att torka bort den nu. På bilsalongen i Genève ställer Fiat nämligen ut busversionen vid sidan om rallyversionen. Med busversion menar vi så klart Abarth 124 Spider, med klassisk svartvit kaross med röda detaljer, större hjul på 17 tum, uppdaterade bromsar (Brembo), grövre bodykit innehållandes en ännu kaxigare frontdel och fyra kraftiga puffror baktill.

Maskinen under huven är fortfarande en 1,4-liters MultiAir-bensinare, men i stället för 140 hästkrafter och 240 newtonmeter är den i Abarth-varianten uppskruvad till 170 hästkrafter och 250 newtonmeter. Via antingen en kortslagig sexväxlad manuell låda eller en sekventiell låda med paddlar på ratten överförs kraften till bakhjulen via en mekanisk differentialbroms.

Denna 1 060 kilo lätta, italienska roadster, som är baserad på Mazda MX-5, når 100 km/h 6,8 sekunder efter att plattan tryckts mot mattan vid stillastående. Toppfarten är 230 km/h.

I september är det europeisk säljstart för Abarth 124 Spider och då med en prislapp på motsvarande 374 000 kronor. Det är rejält mycket mer än vad Mazda tar för MX-5 med 160-hästars 2,0-litersmotor med prestanda som inte är långt ifrån Fiats Abarth-version.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - obegränsad läsning för endast 99 kr/mån

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Tillgång till alla tester i vårt digitala arkiv

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Sänk dina bilkostnader! Bilekonomi och svar på juridiska frågor

Avsluta prenumerationen när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer