Al Capones Cadillac auktioneras ut

Vill du känna dig som en gangsterkung i 1920-talets Chicago? Nu har du möjligheten, ty nu går Al Capones specialbyggda Cadillac från 1928 på auktion i USA.

Al Capone var inte bara en gangsterkung och brottsling, utan även en världskändis, vars namn på löpsedlarna sålde tusentals tidningar i en tid när TV inte fanns. Om du hyst en dröm om att känna dig som hemmahörande i 1920-talets Chicago, så ges nu chansen att köpa Al Capones Cadillac från 1928.

Senaste gången denna bil såldes var för sex år sedan. Då inbringade bilen 621 500 dollar, motsvarande över fyra miljoner kronor, och såldes till den erfarne samlaren John O'Quinn. O'Quinn dog dock tragiskt i en trafikolycka 2009, och det är hans dödsbo som nu auktionerar ut bilen. Innan 2006 hade bilen stått på bilmuseum i Kanada, Storbritannien och Tennessee i USA.

Bilen är specialbyggd, med 2,5 centimeter tjockt skottsäkert glas, och en nedfällbar bakruta för att beväpnade personer i baksätet ska kunna skjuta. I ursprungligt skick hade bilen också 1,35 ton stålplattor med asbestinslag som bepansring. Det mesta av detta blev dock bortplockat när bilen renoverades för första gången, för omkring femtio år sedan.

Bilen går under klubban 28 juli på RM Auctions auktion vid Concours d'Elegance of America i St John's, i Michigan i USA, med ett uppskattat pris på mellan 300 000 och 500 000 dollar, motsvarande mellan 2 och 3,5 miljoner kronor. Sedan värderingen gjordes har dock ny information kunnat tas fram, som behandlar bilens historia direkt efter det att den lämnade Al Capones ägo (och Capone greps) 1931, och kanske höjer det värdet en aning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!