FCA-koncernen har beslutat att minska investeringarna i Alfa Romeo och renodla dess modellutbud. Något som betyder att planerade modeller som GTV och 8C slopas.

Besparingsåtgärderna drabbar visserligen Alfa Romeo hårdast men även koncernsyskonet Maserati påverkas. För bara ett år sedan presenterade Alfa Romeo stora planer för de kommande åren där ikoniska bilar som GTV och 8C skulle få efterträdare, men även en ny version av lilla Giulietta och en helt ny suvmodell kallad E-UV fanns med i planerna.

Nu ser det inte längre lika ljust ut då i stort sett samtliga av dessa planer verkar ha slopats, så även de förlängda versionerna av både Giulia och Stelvio. I stället satsar Alfa Romeo på att renodla utbudet vilket betyder att de satsar på det som säljer, det vill säga högbyggda suvar. Under 2021 kommer både Giulia och Stelvio att uppdateras, samma år ska även den nya mindre suven som vi tidigare sett i form av konceptbilen Tonale att lanseras. Dessutom finns en ny modell med på årets planering, B-UV förväntas bli en mindre crossover som troligen blir helt eldriven och troligen presenteras under 2022.

alfa-romeo-future-product-plan-2019

Produktionsplan 2019.

Då FCA-ledningen har gått hårt åt Alfa Romeo har åtgärderna hos Maserati varit lite mer försiktiga. Redan under nästa år kommer Levante, Ghibli och Quattroporte att uppdateras samt få sällskap av en helt ny sportbil som ska vara eldriven.

alfa-romeo-product-plan-2018

Produktionsplan 2018.

Troligen är det produktionsversionen av den gamla konceptbilen Alfieri som till slut tas i produktion. 2021 kommer cabrioletversionen, samt en suv som kommer att placera sig under Levante i modellflottan, i nuläget går den under namnet D-UV. Samma år kommer också en ny version av GranTurismo, en bil som förväntades ersättas av Alfieri men uppenbarligen har Maserati tänkt om. Samtliga kommer även att erbjudas som helt eldrivna versioner. Den helt nya generationen Levante har skjutits framåt och är planerad till 2023.

maserati-future-product-plan-2019


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer