Allt fler åker fast av fartkameror

Förra året var ett lukrativt år för staten sett till antalet bötesbelopp som delades ut till fortkörare som passerat fartkameror i olaglig hastighet. 23 procent fler fick en lapp i brevlådan 2012 än under 2011.

I fjol utfärdades 67 000 fortkörningsböter till förare som registrerats av fartkameror längs landet vägar. Siffran är 23 procent högre än året dessförinnan och anses vara resultatet av effektivare arbetsmetoder med förbättrad teknik i trafiksäkerhetskamerorna som är fartkamerornas officiella beteckning.

– Vi har fått stabilare system men det mest avgörande är förbättrad bildkvalitet som gör det enklare att identifiera förarna, säger Anders Drugge, chef för Rikspolisstyrelsens enhet för automatisk trafiksäkerhetskontroll till TT.

Totalt registrerade landets 1 100 fartkameror 229 758 fortkörare under 2012. Av dessa ansåg Rikspolisstyrelsen att ungefär 200 000 var utredningsbara.
Övriga klarade sig undan lagens långa arm på grund av yttre omständigheter så som nedfällt solskydd, smutsiga vindrutor eller väderlek som gjort bilderna otydliga.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer