Kineserna har gjort det igen! Lyckats tillverka en bil som är direkt livsfarlig. Denna gång var det Chery Amulet som visar upp ett undermåligt krockskydd. Se hela testet på film.

Ryska biltidningen AutoReview har nyligen genomfört krocktester på Kinas bäst säljande fyrdörrars sedan, Chery Amulet. Deras krocktester följer Euro NCAP:s riktlinjer och bör således tas på allvar.
Krocktestet som utfördes var den standardiserade frontkollisionen i 64 km/h. Som man kan se på videon nedan så kollapsar bilen totalt. Deformationszonerna fram fångar inte upp kraften som de ska, utan hela fronten trycks in i bilens kupé på ett chockerande sätt. A-stolpen viker sig och trycks bakåt samtidigt som föraren slår huvudet i densamma. Förardörren slits av i samma ögonblick. Skulle krocken ske i verkligheten så skulle föraren med stor sannolikhet inte klara sig med livet i behåll.

Representanter på plats för den kinesiska biltillverkaren Chery hävdar att de har blivit orättvist behandlade i samband med krocktestet och av rysk media. Enligt dem har ryssarna intressen i att låta Chery Amulet misslyckas för att framhäva ryska bilmodeller. Men AutoReview dementerar dessa uppgifter och pekar bland annat på att de utför samma tuffa tester för alla bilar och inte minst de ryska. För sex år sedan skrev de till exempel att ryska bilen Avtovaz var bland de farligaste bilar de testat. Den erhöll bottenlåga noll poäng av totalt 16.

Finns det någon som vågar köpa en kinesisk bil efter alla dessa krocktester som visar hur långt bak i utvecklingen av krockskydd som kineserna verkligen är? Chery Amulet är ju inte första bilen att misslyckas. Jiangling Landwind misslyckades för ett par år sedan och tidigare i somras skrev vi om Brilliance BS6 som är livsfarlig enligt tyska ADAC:s tester. Dessutom skyller kineserna från sig varje gång de misslyckas med sina bilar.

Dödsfällan Brilliance BS6

Försäljningen av Brilliance BS6 påverkas inte

Chery Amulet i trevligare skick än ovan.

Visa kommentarer