I Danmark har antalet sålda elbilar minskat med hela 60 procent under det senaste året. Mycket pekar på att de borttagna subventionerna och skatteavdragen som funnits för elbilsköpare är orsaken.

Tidigare har Danmark varit i framkant vad gäller elbilsförsäljning, men jämfört med första kvartalet förra året har försäljningen nu minskat med hela 60 procent. Det skriver Dagens Industri, som hänvisar till Bloomberg Markets. Därmed går landet starkt mot trenden jämfört med sina grannländer. I Sverige har försäljningen nämligen i stället ökat med 80 procent.

Så länge de ekonomiska lättnaderna funnits för elbilsköparna så har marknaden rullat på utan hinder. Men 2015 beslutade den danska regeringen att skattelättnaderna skulle fasas ut, då de ansågs anstränga landets finanser för mycket.

Utfasningen startade 2016 och tanken var att subventionerna skulle vara helt borta till 2020. Men efter att den danska regeringen nu märkt av den kraftiga nedgången i elbilsförsäljningen har statsminister Lars Løkke Rasmussen tänkt om. Nu skjuts åtgärderna upp tills dess att tillräckligt många elbilar har sålts. Subventionerna för elbilar ska alltså fortfarande försvinna i Danmark, men det är oklart när.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer