Är detta motorn du vill ha i din bil?

Glöm förbrukning och plånbok för en stund, dröm dig bort till varvtalsnivåer som känns ända in i ryggmärgen. Är det då denna motor du skulle vilja se i din bil?

https://youtu.be/J-62SiWKJzM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Du skulle garanterat vara snabbast i kvarteret med denna motor i din Volvo, BMW, Toyota, Mazda, Fiat… eller Renault. För det är just Renaults F1-motor från 2013, RS27 (användes fr o m 2007), som vi ser och hör i filmklippet.

Den 2,4 liter stora V8-motorn på 95 kilo ger över 750 hästkrafter utan överladdning. Den användes på den tiden (2009-2013) då motorerna fick varva upp till 18 000 r/min (även om vi ser att de går över den nivån i testbänken). I dag säger restriktionerna att 15 000 r/min är max, och det i en överladdad V6-motor på 1,6 liter.
En liten intressant grej är avgastemperaturen som ligger på omkring 1 000 grader i denna RS27-motorn. Det kan jämföras med lava som en vulkan spottar ur sig som ligger på mellan 700 och 1 200 grader.

Renault hade då, 2013, inget eget F1-team men gjorde ändå motorer. Just denna RS27-motor användes av Caterham (året innan Marcus Ericsson körde för dem), Lotus, Williams och Red Bull.

Skruva nu upp ljudet och lyssna, men akta öronen! Visst lät F1-motorerna bättre förr?


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer