Aston Martin utvecklar en ny egen V6-motor inför sina kommande bilmodeller. Från och med 2022 ska Aston Martins bilar säljas med motorn som döpt till TM01 efter företagets ingenjör från 1950- och 1960-talet, Tadek Marek.

Det är en treliters V6-motor med turbo som nu utvecklas av Aston Martins motoravdelning. Efter flera års samarbete med först Ford och senare Mercedes ska Aston Martin nu bygga egna motorer, de första sedan 1968.

Motorn ska förses med både hybrid- och laddhybriddrivlina. Enligt Aston Martin blir motorn företagets allra mest kraftfulla vilket borde betyda att det ska gå att plocka fram mer än de 715 hästkrafterna som i dag finns i DBS Superleggera.

Turbon, eller om det blir två stycken, monteras mellan cylinderraderna i V-strukturen vilket betyder att motorn blir tillräckligt kompakt för att passa både som mittmonterad och monterad framför torpedväggen. Motorn ska dessutom väga mindre än 200 kg. Den ska gå att trimma till olika karaktärer för olika bilmodeller och den ska klara avgasrening enligt kommande Euro 7-standard.

Aston Martin TM01 V6-motor

Foto: Aston Martin

Troligen får vi se nya motorn i Aston Martin Vanquish 2023 och kanske också den kommande hybrid-suven DBX.
Aston Martins vd erkänner att motorutvecklingen kostar mycket pengar men att den är viktig för att Aston Martin ska återfå sin egen karaktär.
Vi kan väl också hoppas att Aston Martin får någon krona över så att de slipper använda gamla Mercedes-interiörer i den nya generationens bilar.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer