Åtta miljoner Audi quattro

I förra veckan tillverkade Audi åtta miljonte bilen med quattro-fyrhjulsdrift.

Officiellt debuterade Audis quattro-fyrhjulsdrift 1980 men redan under 1970-talet tog systemet form i och med fyrhjulsdrivna Volkswagen Iltis (Typ 183) som Freddy Kottulinsky, morfar till racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, rattade till seger i Dakarrallyt 1980. Iltis var en Volkswagen, men modellen och dess fyrhjulsdriften utvecklades av Audi i Ingolstadt.
1980 inleddes inte bara en framgångsrik rallyera för Audi och deras quattro-system, med Audi quattro (på den tiden stavades quattro ibland med versalt Q beroende på sammanhang) började även fyrhjulsdriften att rulla ut till gemene man i vanliga gatbilar. Då som något exklusivt till endast ett urval modeller.

Volkswagen Iltis Typ 183 Dakarrallyt 1980

Hela quattro-eran började faktiskt redan under slutet av 1970-talet med Volkswagen Iltis. Här med Freddy Kottulinsky, morfar till racerföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, bakom ratten i Dakarrallyt 1980, som han vann, trots att deltagandet mest handlade om att testa organisationen och tekniken inför rallysatsningen.

I dag, 37 år senare, finns quattro-fyrhjulsdrift till över 100 olika Audi-modellversioner, vissa av dem med systemet som standard, som exempelvis i samtliga S- och RS-modeller samt i R8. 44 procent av Audi-köparna ute i världen väljer quattro till sin nya bil. I Sverige är andelen betydligt högre än så. Under 2016 var 61 procent av Audi-bilarna som såldes i Sverige quattro-utrustade.

Audi Q5 quattro

En granatröd Audi Q5 blev quattro-bil nummer 8 000 000.

I förra veckan tillverkades quattro-modell nummer åtta miljoner. Det skedde i Audis fabrik i Mexiko och bilen ifråga var en granatröd Q5 2,0 TFSI quattro. Det är ingen direkt slump att det är just en Audi Q5 som blev jubileumsmodell, Q5 är nämligen den populäraste quattro-modellen i världen.

Audi A2 quattro rally

Foto: Patrik Lindgren

Missa inte vår provkörning av Audi quattro A2, en likadan bil som den Stig Blomqvist blev rallyvärldsmästare i 1984. Klicka på bilden för att läsa provkörningen.

Det går inte att nämna Audi och quattro utan att nämna Stig Blomqvist. 1984 blev han rallyvärldsmästare i en Audi Quattro A2, strax före stallkamrat Hannu Mikkola. Året efter blev han tvåa i samma bil, en bra bit bakom vinnaren Timo Salonen som körde för Peugeot.

Under nästan lika många år med fyrhjulsdrift, sedan hösten 1983, har Audis prestandaavdelning gått under namnet quattro GmbH. Alldeles nyligen bytte avdelningen bort det anrika namnet till förmån för Audi Sport.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer