Audi A3 e-tron – effektfull laddhybrid

Audi satsar också på elektricitet på Genèvesalongen, precis som koncernbrodern Volkswagen. Audi går dock inte ”all in” utan förlitar sig på kraftfull hybridteknik med laddningsmöjligheter via sladd.

204 hästkrafter, 350 newtonmeter, 0-100 km/h på 7,6 sekunder samt en toppfart på 222 km/h. Låter det som en vanlig bil med hyfsat bra prestanda? Det är också en helt vanlig bil, en helt vanlig Audi A3 nämligen. Fast nej, helt vanlig är den inte, det handlar nämligen om en laddhybrid, eller plug in-hybrid som det heter internationellt.

Drivlinan består av TFSI-motorn på 1,4 liter och 150 hästkrafter, en elmotor på 75 kilowatt (102 hk) samt en nyutvecklad, sexstegad e-S tronic-låda (notera E:et i början) som skickar kraften från motorerna till framhjulen.
Audi A3 e-tron kan köras med bensinmotorn som ensam drivkälla, enbart elmotorn eller båda samverkande, så kallat hybridläge. När endast elmotorn används begränsas topphastigheten till 130 km/h. Räckvidden uppges till fem mil. Elmotorn är så kraftfull att den uppges ge nästan likvärdig acceleration som när förbränningsmotorn används.

Förbrukningen uppger Audi till låga 0,15 liter per mil enligt ECE-standarden. Räknat i koldioxid blir det 35 gram per kilometer.

Audi A3 e-tron visas upp på bilsalongen i Genève nästa månad där vi säkerligen får reda på mer om exempelvis batterierna som används. Bilen är ett smakprov på vad Audi tror sig ha att erbjuda i framtiden över större delen av sitt modellprogram. De tror på elektrifiering av bilar, säger de. Främst laddhybrider.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer