Förlängda versioner av tyska och brittiska lyxlimpor är inget ovanligt och får knappast några blickar från förbipasserande. Då är en förlängd Audi A4 betydligt mer intressant. Med start nästa år börjar försäljningen av en sex centimeter längre A4 i Kina.

I dessa tider verkar det som att näst intill alla biltillverkare lider svåra förluster, alla utom Audi vill säga. Som ett rejält trendbrott mot den strida strömmen av dystra försäljningssiffror rapporterar Audi ökande försäljning, och det är främst nya A4Audi har att tacka för de höga försäljningssiffrorna. Nu visar Audi en ny, och aningen oväntad version av A4. Möt Audi A4L – en A4 med sex centimeter längre axelavstånd.

Precis som för storebror A8L står det extra L:et för längre hjulbas. Men det finns ingen anledning till oro – Audi har inte blivit tokiga – A4L ska bara byggas och säljas i Kina. För européer kan det tyckas märkligt, men marknaden för vanliga mellanklassbilar med längre axelavstånd är relativt stor i Kina. Audi har till exempel ända sedan 2000 sålt A6L med framgång. Bilarna används ofta för transport av företagsledare och dylikt. Men A4 är den första i sin storleksklass att få axelavståndet förlängt. Audi säger sig vara stolta över att ha kombinerat utrymmet i en större bil med A4:s kompakta format. De sex centimetrarna märks framförallt i baksätet där passagerarna har fått bättre benutrymme. Eftersom bilen är riktad enbart mot den kinesiska marknaden har Audi anpassat chassit för kinesiska vägar, vad som nu menas med det. Inledningsvis fås A4L antingen med 2,0 TFSI-motorn på 180 hästkrafter eller 3,2 FSI med 265. A4L visas på Guangzhou Motor Show med början i dag. Vill du ha en här i Sverige får du troligtvis åka till Kina och ta hem den själv.

Läs mer

  Provkörningar

   TV-TV


    Digital prenumeration
    Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
    (därefter 99 kr/mån)
    Ingen bindningstid

    Flest och mest omfattande tester av nya bilar

    Alla nummer av e-tidningen

    Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

    Avsluta prenumeration online när du vill

    Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

    Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
    Visa kommentarer