En ansiktslyft version av Audis toppmodell A8 är på väg. Nu meddelar Audi själva att bilen kommer komma innan årsskiftet, och att den kommer att vara först ut med strålkastare helt av LED-matris-typ.

Vi kunde tidigare i år berätta att en lag i USA fortfarande förbjuder Audis nya teknik för automatiskt avbländade strålkastare av LED-matris-typ. Strålkastarna är uppbyggda av små kluster av dioder, som automatiskt justeras så att de inte bländar övrig trafik, men ger ljus med helljusstyrka på övriga delar av kör- och synfält.

Trots de legala problemen i USA anser tyskarna i Ingolstadt att tekniken är så pass värd att satsa på att man tänkt lansera den innan årsskiftet 2013-2014. Bilen som lamporna kommer att hamna i är den ansiktslyfta Audi A8. Audi säger att lamporna i nya A8 ska bestå av 25 helljusdioder, med fem i varje kluster. Förutom att kunna blända av delar av vägbanan automatiskt fungerar lamporna även som kurvljus. Dock ej på det traditionella sättet, med servomotorer kopplade till styrutslag. Systemet är i stället kopplat till bilens GPS. Dessutom ska systemet ha en inbyggd fotgängarvarningsfunktion. När en fotgängare upptäcks skickar systemet en puls riktat ljus särskilt mot denne, vilket ska uppmärksamma både fotgängaren och bilföraren.

Även om Audi kallar ansiktslyfta A8 för en ny modell, så lär det, utöver lamporna, röra sig om ett ganska milt facelift. Detta kan vi se på de bilder (i galleriet nedan) som vår spionfotograf tog på modellen tidigare i år, när bilen testades i Alperna.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer