Glöm Audi A6 3,0 TDI, lägg i stället Audi A6 50 TDI på minnet. Samma med A8 3,0 TFSI, den kan du glömma och i stället memorera A8 55 TFSI. Audi byter nämligen ut dagens modellversions-/motorbeteckningar till varianter som enligt dem är mer framtidssäkrade.

Audis grundläggande modellbeteckningar kvarstår, från A1 till A8 och från Q2 till Q7 samt TT-modellerna och R8. Men de olika modellversionerna, beroende på motorbestyckning, försvinner som vi känner dem i dag. I stället för att formulera modellversionerna utifrån cylindervolym, vilket Audi anser hör till gårdagen, blir det i stället mer framtidssäkrade sifferbeteckningar baserade på effektuttag. Det blir inte så att effektsiffran rakt av används i beteckningen, så lätt – eller svårt – ska det inte vara. I stället har Audi valt att jobba över olika sifferspann. Och då med endast två siffror, trots att effekten vanligtvis består av tre siffror. Inte heller kommer de två siffrorna enkelt att kunna härledas till ett visst effektspann, antingen måste man ha en lathund framför sig eller vara teknikensvarld.se-nörd (det vill säga bilnörd).

– I takt med att alternativ drivteknik blir allt mer relevant, minskar betydelsen av cylindervolym för våra kunder. Genom att tydligt strukturera beteckningarna efter effekt gör vi det enkelt att särskilja mellan prestandanivåer, förklarar Dietmar Voggenreiter, marknads- och försäljningsdirektör för Audi AG.

Audi A8 50 TDI

De nya beteckningarna
Audi bjuder i dagsläget inte på facit rakt upp och ned. De ger bara några prov på hur det kommer att se ut med start i höst i samband med marknadslanseringen av nya Audi. Audis bilar med effekt mellan 110 och 130 hästkrafter kommer att få siffran 30, bilar med effekt på mellan 230 och 252 hästkrafter får siffran 45 och bilar med över 544 hästkrafter får siffran 70. Låter det krångligt? Ja visst, så är det, så låt oss ta några exempel i följande stycke.

Audi A8 55 TFSI

Exempel
A3 1,0 TFSI med 116 hästkrafter ska framöver heta A3 30 TFSI. På samma vis blir A3 1,6 TDI med 116 hästkrafter A3 30 TDI. Du kommer alltså inte längre att, om du inte är väl påläst, få reda på hur stor motorn är.
A4 2,0 TFSI med 252 hästkrafter förvandlas till A4 45 TFSI medan Q7 3,0 TDI med 272 hästkrafter blir Q7 50 TDI. Siffran 50 får även nya A8 med 3,0 TDI-motorn på 286 hästkrafter – A8 50 TDI. A8 3,0 TFSI med 340 hästkrafter kommer i stället att bli känd som A8 55 TFSI.

När?
Under de kommande månaderna får alla nylanserade modeller de nya beteckningarna. Övriga modeller i det befintliga modellprogrammet kommer att uppdateras vid modellårsskiftet som äger rum sommaren 2018.

Prestandamodellernas framtid
Prestandamodellerna S och RS kommer inte att påverkas av de nya modellversionsbeteckningarna. Däremot har Audis avdelning där prestandabilarna utvecklas redan bytt namn, från quattro till Audi sport.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer