Längre räckvidd är aldrig fel, därför har Audi filat på både hård- och mjukvara i elektriska suven e-tron.

I förra veckan, på bilsalongen i Los Angeles, presenterades Audi e-tron Sportback, en slankare variant av suven e-tron. Drivlinan är densamma som i e-tron, men som vi då berätta har den optimerats på flera olika sätt för att hushålla bättre på energin och ge längre räckvidd.

Nu berättar Audi att e-tron 55 quattro, det vill säga toppversionen, tar del av samma justeringar vilket sägs ge 2,5 mil extra räckvidd. Enligt WLTP-körcykeln är den totala räckvidden numera 43,6 mil. Det är en mil kortare än vad e-tron Sportback klarar i samma körcykel.

Audi e-tron 55 quattro S line 2020

En annan nyhet, som inte rör räckviddsoptimeringen i speciellt stor utsträckning, är S line-utrustningsnivån som bland annat innehåller 20-tumsfälgar och luftfjädring som standard. S line innebär även förbättrad aerodynamik.

Batteriet är fortfarande på 95 kWh, men nu nyttjas 86,5 kWh i stället för, som tidigare, 83,6 kWh. Den så kallade nettokapaciteten har därmed utökats.

Vidare har bromsarna vidareutvecklats och det så kallade restbromsmomentet (husvagnsägare är förmodligen bekanta med detta begrepp), som uppstår när bromsbelägg och bromsskivor ligger hårfint nära varandra, har kunnat minskas.
Främre elmotorn kopplas bort från drivningen oftare än förut vilket ger mindre energiförluster.

Audi e-tron 55 quattro S line 2020

Värmehanteringssystemet har gjorts effektivare och kylvätskepumpen konsumerar mindre energi än tidigare. Även kupéutrymmets värmesystem har gjorts effektivare genom att använda spillvärme som uppstår vid hanteringen av batteriet.

Uppdaterade Audi e-tron finns tillgänglig från och med nu. Priset är oförändrat. e-tron 55 quattro kostar därmed fortsatt från 897 400 kronor.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis 2 första månaderna
(därefter 99 kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer