Audis V8-motorer fasas ut. Därför får Audi R8 i snikversion en V6 på 500 hästkrafter från Porsche Panamera.

Audis V8-motorer kommer att ersättas av Porsches nyutvecklade V6:a på 2,9 liter och dubbla turboaggregat som debuterade med nya Panamera. Anledningen är att utvecklingen av V8-motorn för att få dem att möta framtida avgaskrav blir allt för dyr.
Audi har tillsammans med Porsche utvecklat den nya V6-motorn som hos Panamera 4S ger 440 hästkrafter men skulle kunna skruvas upp till 500 enligt Autocar, som har publicerat de ännu icke bekräftade uppgifterna. Då skulle den passa som instegsmotor för Audis sportvagn R8.

Motorn ska också vara aktuell för Audis övriga prestandamodeller som RS4, RS5 och kommande RS Q5, om än inte med samma effektuttag.
Motorn ska inte förväxlas med den i nya Audi S4 på tre liter och med enkelturbo.

Den nya V6-motorn ingår i den nya motorfamiljen KoVoMo (Konzern Vee Otto Motoren) i vilken även en V8 på fyra liter ingår. Om den hittar ner i en Audi är i dag osäker. I dag finns den i Porsche Panamera Turbo men kommer i framtiden även att användas av Bentley och Lamborghini, som båda ingår i koncernen.

Audis resa med V8-motorer började med modellen V8, föregångaren till till A8, som tillverkades mellan 1988 och 1993. Modellen vann det tyska standarvagnsmästerskapet DTM 1990 och 1991.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer