Volkswagen har inlett återkallelseprocessen för att åtgärda de bilar som är försedda med den utsläppstestlurande programvaran, men Passat-ägarna får vänta ytterligare. Däremot står ett antal Audi- och Seat-modeller nu redo för att åtgärdas.

I januari påbörjade Volkswagen återkallelserna av miljontals bilar som ska åtgärdas efter att de avslöjats med fusk som gör att de släpper ut mer farliga avgaser än vad de uppvisar i officiella mättester. Volkswagen Amarok var första modell att godkännas av tyska Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, och nu har de godkänt ytterligare fem bilmodeller, nämligen Audi A4, A5, A6 och Q5 samt Seat Exeo (som är en gammal A4 i grunden), alla utrustade med 2,0-liters EA189-dieselmotorn.

Denna återkallelsevåg var av Volkswagen planerad att sjösättas under kalendervecka nio, men KBA gav inte Volkswagen grönt ljus. Således är processen försenad med fem veckor.
Avsikten sägs ha varit att storsäljaren Volkswagen Passat skulle stå på tur för åtgärd, så även Skoda Superb. Men KBA har ännu inte godkänt Volkswagens plan för dessa båda modeller. En av anledningarna till förseningarna är bland annat att KBA beslutat att ersätta inblandade Volkswagen-ingenjörer med oberoende personer. En annan anledning ska vara att Volkswagens åtgärd sägs höja förbrukningen i bilarna, trots att motsatsen tidigare hävdats. Höjd förbrukning innebär större miljöpåverkan, bland annat i form av högre koldioxidutsläpp.

160 000 Passat-ägare i Tyskland, plus många fler runt om i övriga Europa, väntar på att få sina bilar åtgärdade. Därefter följer andra storsäljare som Golf, Superb och många fler modeller.
I USA har myndigheterna ännu inte godkänt någon åtgärdsplan från Volkswagen, USA som har hårdare avgaskrav än vad Europa har.

LÄS OCKSÅ
Alla drabbade Volkswagen-modeller
Alla drabbade Audi-modeller
Alla drabbade Skoda-modeller
Alla drabbade Seat-modeller


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer