Säljframgångarna för små suvmodeller så som Peugeot 2008 och Opel Mokka ger Audi hopp om att marknaden för små suvar även i premiumklass står inför ett uppsving. Svaret heter Audi Q2.

Marknadsandelen för svå suvmodeller stiger för varje dag. På en i övrigt dyster bilmarknad är det mindre suvsegmentet en av få kategorier bilmodeller som ökar. Modeller som Peugeot 2008 och Opel Mokka säljer som smör i solsken, och även i de mer premiumbetonade nybilshallarna är småsuvar på väg in. Mercedes gör ju som bekant en suv på A-klassbas och Range Rover Evoque säljer riktigt bra. Nu är även en mindre Audi-suv på väg.

Det har ryktats om det tidigare, men nu är det mer konkreta planer som framkommit. 2015 är årtalet, och Q2 blir namnet. Även en ännu mindre modell, Q1, som syskonbil till A1, lär vara på gång. Q2 kommer att använda Volkswagenkoncernens MQB-plattform som den bland annat delar med Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia och Volkswagen Golf. Och den blir heller inte enda suven på plattformen, en nya Seat-suv är ju som bekant på gång, liksom en ny generation av Skoda Yeti.

En konceptversion av nya Audi Q2 kan komma nästa år, på bilsalongen i Paris. Grundmodellen kommer att bli tredörrars, precis som hos Range Rover Evoque, för att förstärka sportigheten hos modellen. Motormässigt är downsizing ett nyckelord, små turboladdade bensin- och dieselalternativ blir huvudnumren. Premiär blir alltså 2015. Låt oss gissa på att den sker vid bilsalongen i Frankfurt.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer