Om inte Audi uppdaterar mjukvaran på sina V6- och V8-dieselmodeller senast den 26 september riskerar de böter som uppgår till över en kvarts miljon kronor per bil. Audi kan även tvingas att köpa tillbaka äldre dieselmodeller.

Tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, hotar Audi med böter om de inte klarar att uppdatera manipulerade dieselmodeller med ny mjukvara innan den 26 september. Det rapporterar tyska Bild.

Om deadlinen passeras utan åtgärd väntar böter på 25 000 euro per bil som inte uppdaterats, det motsvarar drygt 268 000 kronor per bil (gäller tusentals Euro 6-dieslar med V6- och V8-motorer). Därefter kan nya ultimatum och fler bötesbelopp utdelas. I värsta fall kan KBA se till att bilarna får körförbud.

LÄS MER: Audi fuskar med nya dieselmotorer – tvingas återkalla fler bilar

Audi säger att de har mjukvaruuppdateringar färdiga och att de kommer att klara av tidsfristen.

Bild har även tagit del av dokument där KBA uppges ha gett Audi ett ultimatum som innebär återköp av äldre modeller som inte kan göras lagliga genom mjukvaruuppdateringar. Det rör sig om Euro 4-klassade dieselbilar från innan 2005. Återköp av dessa bilar skulle bli en väldigt dyr affär för Audi.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer