Audi ser inte ut att med Q8 nöja sig med en konkurrent till BMW X6 och Mercedes GLE Coupé, de tänker sig även en vass RS Q8 för att matcha konkurrenternas prestandaversioner.

Audis prestandaavdelning Audi Sport, som tidigare hette quattro GmbH, har fått i uppgift att vaska fram en prestandaversion av Audi Q8 concept som visades i Detroit i januari. Medan Q8-konceptet hade en hybriddrivlina där en treliterssexa på 333 hästkrafter parats ihop med en elmotor på 136 hästkrafter sägs RS Q8 få en turboladdad 4,0-liters V8 på över 600 hästkrafter. Om uppgiften stämmer innebär det att RS Q8 brädar de båda konkurrentbilarna BMW X6 M och Mercedes-AMG 63 Coupé 4Matic som har 575 respektive 557 hästkrafter. Mercedes har dessutom en S-variant av sin ”coupésuv”, då ligger effekten på 585 hästkrafter.

Audi Q8

Från officiellt håll ska det ha meddelats en 0-100-siffra på under 5,0 sekunder. Det är vad vi kallar för ett blygsamt uttalande. Audi lär inte låta BMW och Mercedes köra ifrån dem. Både BMW X6 M och Mercedes-AMG 63 S Coupé 4Matic gör ju 0-100 km/h på 4,2 sekunder.
Audi har dessutom redan en snabb suv i SQ7 TDI som med sina 435 hästkrafter och 900 newtonmeter gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder. Räkna med att en RS Q8 kommer att vilja distansera sitt dieselsyskon med bred marginal.

Vår spionfotograf lyckades för några dagar sedan fotografera Audi Q8 uppe i norra Sverige. De bilderna kan du ta del av nedan, precis som bilderna på Q8 i konceptkläder.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer