Audi RS4 Avant och RS5 Coupé har båda funnits tidigare – men nu kommer även RS5 Sportback. Samtliga får V6:a från Porsche Panamera 4S – men med mer effekt!

Det har sedan tidigare bekräftats att nya Audi A4 och A5 kommer i RS-utförande med en 2,9-liters turbomotor från Porsche. Den tidigare V8:an slopas alltså. Det har även ryktats om att A5 Sportback ska komma i RS-utförande, eftersom det inte blir någon RS4 Sedan. Och nu bekräftas alltså ryktena – det blir en RS5 Sportback!

Uppgifterna, som Motor1 presenterar, kommer från en person som medverkat vid en presentation hos en Audi-återförsäljare i Norge av kommande RS-modeller. Enligt presentationen är nu alltså RS4 Avant, RS5 Coupé och RS5 Sportback bekräftade.

Motorn i de tre bilarna, som kommer från Porsche Panamera 4S, levererar i Porschen 440 hästkrafter (324 kW) och 550 Nm. Vilken effekt som motorn skulle få i Audis RS-modeller har tidigare inte varit klargjort, men nu är alltså även det klart. Motorn i RS-utförande levererar 450 hästkrafter (335 kW) och 600 Nm. Det är alltså 10 hästar och 50 Nm mer än i Panamera 4S.

Samma presentation avslöjar att RS-bilarna kommer göra 0-100 km/h på under fyra sekunder och ha en begränsad toppfart på 250 km/h. Spärren går dock att ”köpa bort”, och då höjs toppfarten till 28o km/h.

Enligt presentationen ska RS4 Avant börja tillverkas i december i år och RS5 Coupé i juni 2018. Baserat på dessa uppgifter kan vi kanske vänta oss att se RS5 Coupé i Genève i mars och RS4 Avant i Frankfurt i september. När RS5 Sportback går i produktion framgår inte av uppgifterna, men den bör följa någon gång efter de båda andra. Ingenting nämns heller om RS5 Cabriolet, men även en sådan bör vara att vänta.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer