Audi slutar med manuella växellådor i USA

Automatlådans hemland USA går än mer mot icke-mänskliga växlingar, Audi har nämligen beslutat sig för att ta bort manuellt växlade bilar på den amerikanska marknaden.

I USA är det i stort sett enbart automatiska växellådor som gäller och så har det varit sedan urminnes tider. Manuellt växlade bilar finns men är förhållandevis sällsynta.
Audi har erbjudit två manuellt växlade modellversioner i USA i form av A4 och A5, men nu är dessa båda bortplockade ur utbudet. Audi erbjuder därmed endast automatväxlade modellversioner av årgång 2019.
Anledningen till att Audi nu skippar den manuella växellådan är den försvinnande lilla efterfrågan, amerikanerna vill helt enkelt ha automatlådor i sina bilar. Endast fem procent av de amerikanska A4-köparna har valt spak som saknar bokstäverna P, R, N och D.

Audi A4 Avant automatlåda

Automatlåda, något annat kommer du inte att få se i en ny Audi i USA.

Redan för några år sedan slutade Mercedes sälja manuellt växlade bilar i USA, däremot har BMW fortfarande det som alternativ till vissa modeller.

I Sverige går vi också mot allt mer automatväxlad i trafiken. 2015 var första året någonsin då de automatväxlade bilarna var i majoritet i Sverige (sett till nybilsförsäljningen). Då landade bilar med automatlådor på en andel om 51,4 procent.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer