Framöver kommer antalet knappar på mittkonsol och instrumentbräda att reduceras kraftigt till dess att det gapar helt tomt. Tryckkänsliga skärmar kommer att ersätta knapphysterin.

På Los Angeles bilsalong visade Audi förra veckan upp konceptbilen prologue. Insidan av bilen visade upp en ren, nästan skandinavisk interiör med mycket få knappar. Ungefär som det brukar se ut på konceptbilar. I stället var det skärmytor som dominerade förarmiljön.

Ulrich Hackenberg, styrelsemedlem med inriktning inom teknisk utveckling hos Audi, berättade för Automobile Magazine om hur han ser på knapparnas framtid.
Han tror att tiden med ett myller av knappar är över, i stället blir det allt färre knappar framöver. På frågan hur många knappar en bil måste ha svarade han att han ser en dag då det inte finns en endaste knapp i bilen. Allt är då ersatt av tryckkänsliga skärmar, så kallade touchscreens.

– Jag tror kunderna i dag är så vana vid touchscreens, så det är inte ett problem för dem.

Vi kan alltså vänta oss knapplösa Audi-bilar inom en snar framtid, men det kommer att te sig olika beroende på biltyp. Förarorienterade bilar så som TT och R8 kommer att ha dominerande infotainmentskärmar som är placerade framför föraren, så som dagens TT. Bilar där fler åkande måste vara i fokus, exempelvis familjebilar, kommer att ha en mer centralt placerad skärm för alla att ta del av.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer