Audi har gjort det igen. För några veckor sedan berättade de att de lyckats tillverka syntetisk diesel, så kallad e-diesel. Nu presenterar de ytterligare framsteg, nämligen syntetisk bensin, så kallad e-bensin.

Det var i april som Audi berättade om den första sats syntetiska diesel, e-diesel, som man lyckats framställa. Med e-diesel som bränsle i framtida dieselbilar ska miljöpåverkan praktiskt taget vara noll.

Nu berättar Audi om ytterligare ett intressant framsteg. Tillsammans med samarbetspartnern Global Bioenergies har man framställt en sats syntetisk bensin, så kallad e-bensin. Och precis som med e-dieseln är det helt utan att använda sig av råolja. Dessutom innehåller e-bensinen inte heller något svavel och inte heller bensen som är cancerframkallande. Därmed sägs förbränningen vara väldigt ren.
Som grädde på moset är bränslet också 100 procent iso-oktan, det vill säga e-bensin har oktantalet 100.

Audi ska inom kort testa e-bensinen och siktar lite längre fram på att kunna framställa bränslet helt utan biomassa, bara genom att använda vatten, väte (som finns i vatten), koldioxid från atmosfären och solljus.

Faller allt väl ut kan framtidens (även dagens) bensinbilar, liksom dieselbilar, drivas i princip utan någon klimatpåverkan.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar - gratis första månaden
(därefter 99kr/mån)
Ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer