Audis framtida flaggskepp A9 kommer med eldrift. Den kan ses som en direkt utmanare till Tesla Model S.

Audis toppmodell A9 e-tron, med enbart eldrift, kommer i produktion 2020. Den kommer ingå i en serie av tre eldrivna bilar från märket. De andra två är en småbil och en suv, det vill säga en ersättare till dagens A3 e-tron och något i stil med konceptet e-tron quattro.

A9 e-tron kommer inte att dela plattform med Porsches elbil Mission E som många spekulerat i utan baseras på ovan nämnda suv som förmodligen får namnet Q6 e-tron. A9 e-tron kommer sannolikt få samma drivlina vilket innebär en motor som driver framhjulen och två mindre som driver bakhjulen med en möjlighet att toppa effekten från 429 till 496 hästkrafter. A9 e-tron kommer att ha så kallad torque vectoring-teknik som portionerar ut kraften till drivhjulen i två lägen: för normal eller sportig körning.

När det gäller autonom körning ska A9 e-tron ligga i framkant och vara av level 4-typ. Bilen ska få en räckvidd på 50 mil, enligt Audis vd Rupert Stadler som räknar med att var fjärde Audi kommer att vara helt eldriven år 2025.

På bilden visas konceptet Prologue från 2014 som visade Audis framtida formspråk.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer