Det är inte lätt att vara Ford och sportbil i Australien. Först förbjöds Mustangs hjälpreda för att bränna däck och nu är Focus RS på väg att bli av med sin hjälp för körning på tvären.


Nya Ford Focus RS, liksom många andra bilar, kommer med valbara körprogram. Vad som är speciellt för Focus RS är dess Drift Mode, vilket hjälper föraren att köra på tvären som en professionell bilförare (se filmen ovan).

I Australien, som har mycket strikta trafikregler och där nya Focus RS nyligen lanserades, är driftläget inte särskilt populärt. I varje fall inte bland landets beslutsfattare. Driftläget gör nämligen inte alltid förarna särskilt professionella. Säkerhetsexperter och polisen i Australien menar att Drift Mode är en säkerhetsrisk och att det lätt kan uppmuntra till vårdslös körning på allmänna vägar.

Focus RS drift mode

Australiensisk media har gjort ett tv-inslag för att visa på hur farligt Drift Mode är.

Ford hävdar dock att det säkerhetsmeddelande som föraren ges efter att Drift Mode valts, om att körprogrammet endast är avsett för bankörning, är en fullt tillräcklig säkerhetsåtgärd. Men de australiensiska säkerhetsexperterna håller inte med och vill därför att Drift Mode förbjuds och kopplas bort från alla bilar.

Ford Australien har tidigare tvingats koppla bort Mustangens Line Lock, som hjälper Mustang-föraren att göra burnouter. Drifting och burnouter omfattas nämligen av samma lagstiftning i Australien, de så kallade ”anti-hooning”-lagarna, som omfattar all form av buskörning i trafiken. Den som ertappas driftande eller görandes burnouter kan få sin bil konfiskerad av den australiensiska polisen.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer