Så kallat "sunt förnuft" ska få autonoma fordon att undvika olyckor i framtiden – via lagbrott.

En kommission i Storbritannien, med representanter från England, Skottland och Wales, utreder nu ett ramverk för hur framtida förarlösa fordon ska framföras i trafiken i landet, skriver AutoExpress. Bland annat diskuteras huruvida man ska programmera dessa att kunna begå lagbrott – av säkerhetsskäl. Att programmera in ”sunt förnuft” för att uttrycka sig på ett annat sätt.

Det skulle kunna handla om att låta fordonen köra upp på trottoarer, överskrida hastighetsbegränsningar, köra över heldragna linjer eller kryssa bland gångtrafikanter för att undvika olyckor.

Samtidigt ska regler dras upp om vem som är skyldig till att det förarlösa fordonet bryter mot trafikregler samt att garantera att eventuella passagerare inte ska straffas för eventuella lagöverträdelser

Kommissionen utreder också om dagens regelverk behöver kompletteras när det kommer till kriminella handlingar rörande autonoma fordon. Handlingar som att ställa sig framför fordonet för att stoppa det, att spraya/eller gegga ner sensorer, manipulera banmarkeringar, skymma/ta bort skyltar eller att hacka fordonets mjukvara diskuteras.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer